Reklama
  • Poniedziałek, 2 listopada 2015 (13:06)

    Ziemniaki z parówkami po bretońsku

Składniki na 4 porcje: 1 kg ziemniaków, 6 parówek, 30 dag żółtego sera w kawałku, 1/2 szklanki mleka, 2 żółtka, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 cebula, olej do smażenia, sól, pieprz.

Reklama

1 Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować do miękkości w osolonym wrzątku, odcedzić i odparować. Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę lub zemleć w maszynce.

2 Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę, usmażyć na złoto na rozgrzanym oleju. Dodać do ziemniaków. Masę wymieszać z mlekiem, żółtkami, mąką, doprawić solą i pieprzem, wyrobić na gładkie ciasto, cienko rozwałkować.

3 Parówki obrać z osłonek, przekroić na pół. Każdą zawinąć w ciasto ziemniaczane. Udekorować słupkami żółtego sera, ułożyć na posmarowanej olejem blasze. Upiec na złoto.

Przygotowanie: ok. 55 minut

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki na 3-4 porcje. Pyzy: 60 dag ziemniaków, 1/2 szkl. mąki pszennej, 1 jajko, 30 dag czerwonej kapusty, sól, 10 dag wędzonego boczku, 1 łyżeczka majeranku, szczypta kminku, 1 łyżeczka soku z... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.