Reklama
  • Poniedziałek, 19 stycznia 2015 (08:05)

    Ziemniaki z jajkiem sadzonym

Składniki na 4 porcje: 5 sporych ziemniaków, 4 jajka, 4 łyżki drobno startego ostrego żółtego sera, 2 łyżki masła, olej do smażenia, 4 duże ząbki czosnku, sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, słodka papryka, pęczek drobnego szczypiorku, gałązka natki pietruszki.

Reklama

Magdalena Skrzypek z Głogowa

1 Ziemniaki szoruję ostrym czyścikiem. Gotuję w łupinach w osolonej wodzie około 10 minut, by pozostały twardawe. Można do gotowania dodać listek laurowy. Rozgrzewam olej na patelni lub w głębokim rondlu z grubym dnem. Zimne ziemniaki kroję na talarki szerokości około 0,5 centymetra.

2 Ziemniaki wrzucam na rozgrzany olej. Smażę do miękkości. Pod koniec dodaję czosnek wyciśnięty przez praskę. Doprawiam pieprzem, ewentualnie solą. Gdy nabiorą ładnego, złotego koloru, posypuję papryką i zdejmuję z ognia. Wykładam je na ręcznik papierowy, by dobrze odsączyć nadmiar tłuszczu.

3 Równocześnie smażę jajka na maśle. Doprawiam solą i pieprzem. Zostawiam parę gałązek szczypiorku do dekoracji, resztę siekam. Ziemniaki mieszam delikatnie z serem i dzielę na porcje. Na każdą kładę po jednym jajku i posypuję szczypiorkiem. Ozdabiam zieleniną i podaję.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:ziemniaki | skrzypek | z | jaja | ziemniak | olej do smażenia

Zobacz również

  • Marchewkowe placki

    Składniki na 6 porcji: 30 dag marchwi, 20 dag mąki, 130 ml mleka, 1 jajka, 25 dag miękkiego twarogu, sól, cukier, rozmaryn, olej więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.