Reklama
  • Poniedziałek, 10 sierpnia 2015 (13:10)

    Ziemniaki z jajkami

Składniki na 4 porcje: 80 dag młodych ziemniaków, 4 jajka, 2 garści świeżych ziół, 4 dag masła, 3 dag mąki, 300 ml wywaru mięsnego, 150 ml kremówki 30 proc., sól, pieprz, ocet, cukier

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

1. Młode ziemniaki starannie oczyść, wrzuć do garnka z osolonym wrzątkiem i ugotuj do miękkości. Możesz też wykorzystać stare ziemniaki (najlepiej niewielkie, podobnej wielkości), ugotować je w mundurkach, przestudzić, a potem obrać z łupinek.

2. W międzyczasie, w osobnym naczyniu z osoloną wodą ugotuj na twardo jajka (8-10 minut). Ostudź je lekko i obierz ze skorupek.

Reklama

3. Świeże zioła (natka, koperek, szczypiorek lub inne ulubione) umyj starannie pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku kuchennym, a potem posiekaj.

4. W rondelku lub większej patelni rozgrzej masło. Gdy się rozpuści, oprósz je mąką. Cały czas mieszając, przygotuj jasnozłotą zasmażkę. Dalej mieszając, stopniowo dolewaj do niej zimny bulion mięsny (może być z kostki).

5. Gotuj całość na małym ogniu (co pewien czas mieszając, by nie powstały grudki) około 20 minut. Na koniec sos połącz z kremówką. Ogrzewaj jeszcze chwilę, zdejmij z ognia.

6. Do sosu wsyp posiekane zioła, wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz odrobiną octu. Sos ziołowo-śmietanowy rozlej do głębokich talerzy. Włóż ugotowane ziemniaki i połówki jajek.

Zdjęcie

/Arch./Wawa
/Arch./Wawa

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Świat kobiety
Więcej na temat:ziemniaki | z | jaja | ziemniak

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.