Reklama
  • Piątek, 26 lutego (10:05)

    Ziemniaki pod pierzynką

Składniki na 8 porcji: 60 dag ziemniaków, 1/2 op. mrożonych brokułów, 1 mała cukinia, 25 dag boczku, 300 ml bulionu, 3 ząbki czosnku, oregano, 2 kajzerki, kilka gałązek natki, skórka i sok z cytryny, 10 dag sera feta, sól, pieprz, olej.

1. Ziemniaki wyszoruj, wrzuć na osolony wrzątek i gotuj w mundurkach około 15 minut. Odlej, przestudź, a następnie obierz ze skórki i pokrój w plasterki.

2. Mrożone brokuły wrzuć do osobnego naczynia z wrzątkiem, krótko obgotuj. Odlej na sicie, pozostaw do osączenia i ostudzenia. Podziel różyczki na mniejsze części. Wyszoruj cukinię. Odetnij końcówki. Pokrój w półplasterki.

Reklama

3. Boczek pokrój w kosteczkę. Przygotuj naczynie do zapiekania. Posmaruj je cienką warstwą oleju. Warstwami układaj w naczyniu plastry ziemniaków, kawałki brokułów, cukinię oraz kostki boczku.

4. Bulion (może być z kostki) wymieszaj razem z przeciśniętym przez praskę lub obranym i drobno posiekanym czosnkiem. Dodaj sporą szczyptę suszonego oregano i pieprzu. Aromatycznym wywarem zalej składniki zapiekanki. Przykryj całość folią aluminiową. Zapiekaj 30 minut w 180 st.

5. Kajzerki pokrusz lub drobno posiekaj. Włóż do miski. Dodaj poszatkowaną natkę, łyżeczkę skórki otartej z cytryny oraz łyżkę soku cytrynowego. Wkrusz fetę. Składniki wymieszaj. Rozłóż je na wierzchu zapiekanki. Ponownie wstaw do piekarnika i zapiekaj na złoto.

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Świat kobiety

Zobacz również

  • Potrzebne składniki: 1 szklanka kaszy gryczanej, 10 pieczarek, 1 średnia cebula, 3 szklanki bulionu warzywnego, 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki posiekanej natki więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.