Reklama
  • Środa, 15 lipca 2015 (11:05)

    Ziemniaki pieczone z kurkami i boczkiem

Skład na 6 porcji: ● 1 kg ziemniaków ● 500 g kurek ● 200 g boczku wędzonego ● 150 g sera żółtego ● 2 ząbki czosnku ●1 cebula ● 2 listki laurowe ● 100 ml śmietany ● 1 jajko ● szczypta gałki muszkatołowej ● 1 łyżka masła ● sól i pieprz ● po pół pęczka szczypiorku i pietruszki.

1. Ziemniaki gotujemy na pół twardo w osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych. Studzimy. Posiekaną cebulę szklimy na maśle, dodajemy oczyszczone, starannie umyte kurki. Smażymy 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

2. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem i wykładamy plastrami boczku. Zimne ziemniaki kroimy w plasterki, ćwiartki, grubsze frytki itp. Układamy w naczyniu na przemian z kurkami, posypując każdą warstwę pieprzem, drobno posiekanym czosnkiem, siekanym szczypiorkiem i częścią utartego żółtego sera.

Reklama

3. Całość zalewamy śmietaną zmieszaną z jajkiem, gałką muszkatołową, odrobiną soli i pieprzu oraz resztą sera. Pieczemy 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Posypujemy natką.

Czas przygotowania 45 minut. Cena porcji około 2,80 zł

Wartość odżywcza jednej porcji 488 kcal Białko 23 g/Tłuszcz 28 g/Węglowodany 43 g

Rewia
Więcej na temat:ziemniaki | warto | z | kurek | ziemniak | kurki

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: • 4 jabłka • 4 cienkie kaszanki • cebula • papryczka chili • sól• pieprz • majeranek • cynamon • olej • zioła do dekoracji. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.