Reklama
  • Piątek, 25 lipca 2014 (11:05)

    Ziemniaczane kulki z cynamonem

Składniki: 60 dag ziemniaków, 10-15 dag mąki ziemniaczanej, 40 dag twarogu, pół szklanki cukru, 3 żółtka, 2 szklanki mąki pszennej , pół kostki masła, 100 ml kremówki, cukier, cynamon.

Przepis przysłała Jadwiga Smolińska z Koronowa

1. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, odparuj. Ostudzone zmiel. Masę włóż do miski. Wyjmij 1/4 ziemniaków, w to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Dodaj wyjęte ziemniaki, 2 żółtka i półtorej szklanki mąki pszennej. Delikatnie wyrób gładkie ciasto.

Reklama

2. Twaróg trzy razy zmiel. Dodaj pozostałe żółtko i pół szklanki cukru, wyrób. Z ciasta ziemniaczanego uformuj wałki, pokrój na 2-3 cm kawałki. W rękach ulep kulki wielkości mandarynki, a następnie uformuj placki. Na każdym ułóż porcję sera, sklej, podsypując pozostałą mąką.

3. W garnku zagotuj osoloną wodę. Włóż kulki, gdy wypłyną, gotuj na wolnym ogniu 15 min. Kulki wyjmij łyżką cedzakową, przelej zimną wodą.

4. Masło stop na patelni, przesmaż kluski. Posyp cynamonem i polej kremówką.

Czas przygotowania 60 min, ilość porcji 4, cena za porcję 2,90 zł.

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:przepis | z | cynamon

Zobacz również

  • Składniki na 4-5 porcji: 60 dag ziemniaków, 1 średni seler, 3 jajka, 2 łyżki mąki, 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, szczypta gałki muszkatołowej, sól; 10-12 plasterków żółtego sera, 15 dag... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.