Reklama
  • Środa, 9 marca (13:05)

    Ziemniaczana zapiekanka z kiełbasą

●ok. 400 g ugotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia) ●300 g ulubionej kiełbasy ●olej ●duża cebula ●tarty żółty ser (ok. 100-200 g, zależnie od upodobań) ●sól, pieprz oraz inne przyprawy: majeranek, słodka papryka, tymianek, rozmaryn (można modyfikować, zależnie od upodobań)

1. Kiełbasę pokrój w plasterki, cebulę obierz i posiekaj, lekko przesmaż (ale nie jest to konieczne). Ziemniaki pokrój w plastry.

Reklama

2. Naczynie żaroodporne natłuść olejem, po czym warstwami układaj w nim ziemniaki i kiełbasę z cebulą, posypując przyprawami oraz startym serem (na wierzch nasyp go nieco więcej). Naczynie wstaw do piekarnika (180°C) na ok. 20 min. Gotową zapiekankę możesz posypać natką.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Racuszki z serem

    Składniki na 20 porcji: 3 dag drożdży, 28 dag mąki, 8 dag cukru, 220 ml mleka, 2 żółtka, sól, 4 łyżki kwaśnej śmietany, 50 dag białego sera, 3 łyżki miodu, 2 łyżki rumu, olej, dżem więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.