Reklama
  • Wtorek, 5 maja 2015 (14:05)

    Ziemniaczana pizza

Składniki na 6 porcji: 50 dag mąki, 4 dag drożdży, 1 ząbek czosnku, 20 dag serka wiejskiego, 4 średnie ziemniaki, 20 dag sera feta, rozmaryn, olej, sól, pieprz

1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj pół łyżeczki soli, pokruszone drożdże, 3 łyżki oleju oraz 250 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody.

2. Z przygotowanych składników wyrób energicznie gładkie i elastyczne ciasto drożdżowe. Gdy ciasto przestanie się lepić do rąk, przełóż je do czystej, posmarowanej olejem miski. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Reklama

3. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj. Połącz razem z serkiem wiejskim, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

4. Ziemniaki wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, pozostaw w całości. Wrzuć do garnka z osoloną wodą. Ugotuj w mundurkach do miękkości. Wyjmij, ostudź.

5. Wyrośnięte ciasto drożdżowe raz jeszcze starannie wyrób. Podziel na sześć części. Każdą rozwałkuj na owalny placek. Rozłóż je na pokrytej pergaminem blasze do pieczenia. Posmaruj serkiem wiejskim.

6. Ostudzone ziemniaki obierz, pokrój w plasterki. Rozłóż ja na przygotowanych spodach do pizzy. Na wierzchu pokrusz osączony ser feta. Całość posyp solą, pieprzem oraz igiełkami rozmarynu. Skrop olejem. Piecz pizzę w temp. 220 st. na rumiano (15-20 minut).

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Świat kobiety
Więcej na temat:pizza | pizzy

Zobacz również

  • Składniki na 2-3 porcje 60 dag ugotowanych ziemniaków, 1 cebula, 15 dag tartego żółtego sera, 1 jajko, 2 łyżki mąki, 15 dag wędzonego boczku w plasterkach, olej do smażenia, bułka tarta, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.