Reklama
  • Środa, 4 stycznia (14:05)

    Zapiekanka ziemniaczana z fetą, kurczakiem i szpinakiem

Składniki na 4 porcje: 1 kg ziemniaków, 50 dag filetów z kurczaka, 20 dag kiełbasy szynkowej, 1 cebula, 5 dag szpinaku, 25 dag fety, 3 jajka, 250 ml śmietany, olej, 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka, gałka muszkatołowa, suszony rozmaryn, sól ziołowa.

Reklama

1. Ziemniaki obieram i gotuję ok. 15 minut w posolonej wodzie. Studzę. Kroję w plasterki. Cebulę obieram, siekam, kiełbasę kroję. Mięso myję, tnę w kosteczkę, posy puję przyprawami i smażę na oleju. Kiedy kurczak się zrumieni, dodaję cebulę, kiełbasę i szpinak. Smażę 5 minut.

2. Jajka mieszam ze śmietaną. Przyprawiam do smaku. Dodaję pokruszoną fetę. W formie układam warstwami ziemniaki i kurczaka ze szpinakiem. Polewam sosem z fetą. Piekę ok. 40 minut w temp. 180 st.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 2 szklanki kaszy gryczanej (jasnej lub palonej), 2-3 średnie cebule, 3 jajka, 50 dag pieczarek, 2-3 ząbki czosnku, 3 dag masła, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, szczypta mielonej kolendry,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.