Reklama
  • Piątek, 9 stycznia 2015 (08:05)

    Zapiekanka z ziemniakami, marchewką i boczkiem

Składniki na 6-8 porcji: 1 kg ziemniaków, 5-6 marchewek, 3 cebule, 40 dag wędzonego boczku, 10-15 dag żółtego sera, 4 jajka, 1 szklanka kwaśnej śmietany, 1 łyżka smalcu, sól, pieprz, po szczypcie mielonej słodkiej papryki i imbiru.

1. Ziemniaki i marchew obrać, pokroić w plasterki. Gotować przez około 12 minut w osolonym wrzątku. Starannie odcedzić.

2. Na smalcu przesmażyć pokrojony boczek, po chwili wrzucić posiekaną cebulę. Kilka minut smażyć, mieszając.

Reklama

W żarodopornym naczyniu ułożyć warstwę ziemniaków, następnie boczku i znów ziemniaków. Ostatnią warstwę niech stanowią ziemniaki z marchewką. Każdą warstwę posypywać solą, pieprzem, papryką i imbirem.

3. Całość zalać jajkami dobrze zmieszanymi ze śmietaną, posypać startym serem. Piec 30-40 minut w temp. 190°C.

Przygotowanie: ok. 70 minut

Nasza rada

Zapiekanka będzie się pięknie prezentować, jeśli przystroimy ją gałązkami świeżych ziół. Pasują do niej rozmaryn, majeranek lub tymianek.

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Jabłka w cieście

    Składniki na 4 porcje: 4 duże jabłka, 1,5 szklanki mąki, 2 jajka, sól, 1 łyżeczka cukru, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, ok. 1 szklanki wody mineralnej gazowanej, olej do głębokiego... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.