Reklama
  • Czwartek, 17 grudnia 2015 (13:05)

    Zapiekanka z ziemniakami

●kilka ugotowanych ziemniaków (np. 5-6) ●kiełbasa (ok. 400 g), mogą być też kawałki innych wędlin, np. końcówka szynki, baleronu, schabu, boczku itp. ●2 łyżki majonezu ●2 łyżki jogurtu ●łyżeczka musztardy ●100 g żółtego sera ●cebula ●sól, pieprz, papryka słodka, majeranek ●liście sałaty jako dodatek ●olej

Reklama

1. Kiełbasę pokrój w plasterki. Cebulę obierz i posiekaj. Podsmaż krótko na oleju.

2. Ziemniaki pokrój w plastry. Wymieszaj majonez z jogurtem oraz musztardą, dopraw solą, pieprzem, papryką i majerankiem.

3. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym ułóż trochę ziemniaków, oprósz przyprawami, na nich ułóż warstwę cebuli, kiełbasy i polej porcją sosu. Ułóż tak kilka warstw.

4. Posyp startym serem. Zapiekaj ok. 20 min. Podaj z sałatą.

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 1 kg ziemniaków, 30 dag chudego twarogu, 12 moreli, 12 migdałów bez skórki, 10 dag mąki, 3 dag kaszy manny, 3 żółtka, 10 dag masła, sól, 12 dag tartej bułki, 2 łyżki płynnego... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.