Reklama
  • Czwartek, 11 grudnia 2014 (14:05)

    Zapiekanka z ziemniakami

Składniki na 3-4 porcje: 50 dag ziemniaków, 50 dag cukinii, 1-2 łyżeczki tymianku, 2-3 ząbki czosnku, 100 ml śmietanki kremówki 30 proc., 100 ml mleka 3,2 proc., 3 jajka, 10 dag sera żółtego np. gouda, ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, 1-2 łyżki masła, 2-3 łyżki bułki tartej, sól, pieprz.

Przygotowanie:

1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w niezbyt grube plastry. Cukinię umyj, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w talarki. Ser żółty zetrzyj na tarce na małych oczkach. Do miski wbij jajka, rozmąć trzepaczką. Dodaj śmietankę, mleko, czosnek przeciśnięty przez praskę i gałkę muszkatołową, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. 2. Żaroodporne naczynie posmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Ułóż naprzemiennie (pod kątem, jak domino) plastry ziemniaków i cukinii. Warzywa oprósz tymiankiem, solą i pieprzem. Wierzch posyp połową sera, zalej masą jajeczną i posyp pozostałym serem. Piecz około 60 min w tempertaurze 180°C. Rada: Możesz również przygotować pyszną zapiekankę na patelni. 70 dag obranych ziemniaków pokrój w niezbyt grube plastry. Dodaj 1 małą cebulę pokrojoną w półtalarki, 10 dag przesmażonej kiełbasy oraz 1 łyżeczkę tymianku. Wymieszaj, oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, zmniejsz ogień do minimum i włóż ziemniaki. 2 rozmącone jajka wymieszaj ze 100 ml mleka i wylej na wierzch zapiekanki. Patelnię przykryj pokrywką, duś 30-40 min.

Przygotowanie: 45 minut Porcja: 395 kilokalorii

Reklama

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Kukurydziane kopytka z cheddarem

    Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków z dodatkiem soli, jajko, szklanka mąki kukurydzianej + do oprószenia stolnicy (mąki możemy dodać więcej lub mniej w zależności od rodzaju ziemniaków), 10... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.