Reklama
  • Poniedziałek, 7 marca (08:00)

    Zapiekanka z warzyw, boczku i jajek sadzonych

Składniki: 4 ziemniaki, 50 g masła, 6 plastrów boczku wędzonego, 6 dużych pieczarek, 2-3 liście jarmużu, 2 duże pomidory, 2 grube kromki chleba, 4 jajka, łyżka oliwy, sól, czarny pieprz.

1. Rozgrzej piekarnik do 220 st. C. Duże naczynie żaroodporne wyłóż arkuszem papieru do pieczenia.

2. Ziemniaki obierz i pokrój w grubą kostkę. Zalej je osolonym wrzątkiem i gotuj 10 minut. Odcedź. Do jeszcze gorących dodaj masło, aby się rozpuściło, przypraw do smaku. Przełóż ziemniaki do przygotowanego naczynia i piecz 20 minut.

Reklama

3. Pokrój boczek w kostkę, pieczarki na ćwiartki. Dodaj do ziemniaków. Piecz 10 minut (ziemniaki powinny się zrumienić, a boczek być chrupiący).

4. Pokrój liście jarmużu w paski, pomidory i chleb w kostkę. Dodaj je do zapiekanki. Na wierzchu rozbij jajka. Przypraw solą i pieprzem. Piecz 10-12 minut. Podawaj od razu.

Olivia
Więcej na temat:zapiekanka | zapiekanki | jaja | z | boczek

Zobacz również

  • Składniki na 2 porcje: ● 15 dag kurek ● 20 dag zielonej fasolki szparagowej ● 10 dag kaszy gryczanej ● 10 dag serka mascarpone ● cebula ● 2 ząbki czosnku ● sól ● pieprz ● masło do smażenia. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.