Reklama
  • Czwartek, 28 stycznia (13:05)

    Zapiekanka z serem, brukselką i orzechami

Składniki na 6 porcji: 50 dag ziemniaków, 40 dag wędzonki (boczek, szynka), sól, 50 dag brukselki, 4 dag masła, 3 dag mąki, po 250 ml mleka i bulionu, 15 dag sera z pleśnią, 5 dag orzechów, pieprz.

1 Ziemniaki obierz, pokrój na kawałki, ugotuj w osolonej wodzie, odcedź. Wędzonkę pokrój w kostkę. Brukselkę oczyść, wrzuć na osolony wrzątek, gotuj około 10 min. Odlej. W rondlu rozgrzej masło, oprósz je mąką, zasmaż. Wlej mleko i bulion, wymieszaj. Gotuj 10 min, dopraw pieprzem.

2 Do powstałego sosu wsyp połowę sera, gotuj aż się rozpuści. W formie do zapiekania ułóż ziemniaki, brukselkę oraz wędlinę, wymieszaj i zalej sosem. Piecz 30 min w 180 st. W połowie pieczenia posyp resztą sera i orzechami.

Reklama

czas ok. 80 min; porcja – 420 kcal, cena 3,20 zł

Świat kobiety
Więcej na temat:zapiekanka | ziemniaki | z | zapiekanki

Zobacz również

  • Puszyste knedelki serowe

    Składniki: 25 dag półtłustego twarogu, szkl. mąki orkiszowej jasnej lub pszennej, 1/4 szkl. mąki krupczatki, duże jajko, 8 śliwek węgierek, cukier, szczypta soli. Sos waniliowy: 1/2 szkl. mleka,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.