Reklama
  • Środa, 8 marca (15:05)

    Zapiekanka z purée ziemniaczanym

Składniki na 4-5 porcji: 1 kg ziemniaków, 700 g pieczarek, 1 średnia cebula, 300 g kwaśnej śmietany 18 proc., 150 ml mleka, 100 g startego żółtego sera, np. gouda, ¼ szklanki śmietanki kremówki 30 proc., 4 łyżki masła, gałka muszkatołowa, sól, pieprz.

Przygotowanie:

Reklama

1. Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odcedź, jeszcze gorące ubij tłuczkiem. Dodaj mleko, po 1 łyżce śmietany i śmietanki oraz 2 łyżki masła, całość dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

2. Cebulę drobno posiekaj. Pieczarki umyj, większe sztuki przekrój na pół. Na patelni rozgrzej pozostałe masło, wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Dodaj pieczarki i smaż, od czasu do czasu mieszając, aż odparuje cały płyn. Dodaj śmietanę, podgrzewaj aż zgęstnieje. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Purée przełóż do szprycy cukierniczej. Wyciśnij do żaroodpornego naczynia, tworząc krąg. W środek włóż pieczarki a na to wyłóż starty ser wymieszany ze śmietanką. Piecz 20-25 minut w temperaturze 180°C.

Przygotowanie: 60 minut. Porcja: 400 kilokalorii

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 30 dag wątróbki drobiowej, mleko, mąka, 1 cebula, 2 średnie jabłka, 10 dag masła, 1 długa bagietka pszenna, 1/2 pęczka natki, sól, pieprz, cukier więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.