Reklama
  • Środa, 7 października 2015 (11:05)

    Zapiekanka z makaronem i kiełbasą

Składniki dla 4 osób: paczka makaronu świderki • 20 dag frankfurterek • 30 dag kiełbasy • marchewka • papryka czerwona • cebula • 3 ząbki czosnku • kilka różyczek brokuła • ser żółty łagodny • mały pojemnik śmietany • 2 jajka • 2 łyżki oleju • rozmaryn • sól • pieprz.

1 Makaron ugotuj. Kiełbasę i frankfurterki pokrój w plasterki. Cebulę posiekaj w kostkę, podsmaż na oleju. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i kiełbasę, usmaż. Marchewkę obierz, pokrój w plasterki. Brokuła i marchewkę ugotuj na parze lub w osolonej wodzie.

Reklama

2 Żaroodoporne naczynie posmaruj olejem. Na dnie ułóż warstwę makaronu, na niej usmażoną cebulę z kiełbasą. Posyp przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodaj warzywa i resztę makaronu. Jajka ubij, wymieszaj ze śmietaną, przypraw. Dodaj starty na tarce żółty ser, wymieszaj, zalej zapiekankę. Piecz 30 minut w temperaturze 180˚C.

CZAS: około 1,5 godziny

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Puszyste knedelki serowe

    Składniki: 25 dag półtłustego twarogu, szkl. mąki orkiszowej jasnej lub pszennej, 1/4 szkl. mąki krupczatki, duże jajko, 8 śliwek węgierek, cukier, szczypta soli. Sos waniliowy: 1/2 szkl. mleka,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.