Reklama
  • Czwartek, 20 marca 2014 (12:00)

    Zapiekanka z łazankami

Składniki (na 4 porcje) 40 dag mielonego mięsa wieprzowego (np. łopatki), 2 szkl. poszatkowanej kapusty pekińskiej, 15 dag kiszonej kapusty, 40 dag makaronu łazanki, 1 średnia obrana cebula, 1 marchewka, 1 obrany ząbek czosnku, 25 dag startego żółtego sera, sól, pieprz, mielona słodka papryka, kminek, olej do gotowania, smażenia oraz do natłuszczenia formy.

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

1. Makaron ugotuj na półtwardo w wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Kapustę kiszoną podsmaż na oleju, dodaj kapustę pekińską, wymieszaj i odstaw z ognia. Cebulę pokrój na piórka, czosnek posiekaj, zeszklij na oleju. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami.

2. Mięso dopraw na ostro. Wrzuć na lekko rozgrzany olej, smaż kilka minut. Dodaj cebulę i marchew. Podlej łyżką wody i podduś pod przykryciem kolejne kilkanaście minut.

Reklama

3. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Na dno wyłóż grubą warstwę łazanek. Na nią połóż: połowę mięsa, kapustę, resztę mięsa. Na wierzchu rozłóż pozostałe łazanki.

4. Zapiekaj w piekarniku w temp. 180 stopni przez 20 minut. W połowie pieczenia wysuń naczynie i posyp zapiekankę startym żółtym serem. Jeśli chcesz urozmaicić to danie, łazanki (przed włożeniem do fory) wymieszaj z mielonym szpinakiem i szczyptą gałki muszkatołowej, ale zrezygnuj wtedy z kapusty kiszonej.

Sos beszamelowy

2 łyżki masła stop, wymieszaj z 2 łyżkami mąki i bardzo dokładnie, bez pośpiechu, wymieszaj. Lekko zasmaż. Dodaj około szklanki mleka, szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz. Gotuj, mieszając, aż sos zgęstnieje.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:zapiekanka | sos | S.O.S. | z | danie | zapiekanki

Zobacz również

  • Składniki: Szklanka białej fasoli (możesz użyć też ugotowanej fasoli z puszki) ● opakowanie makaronu ● mieszanka mrożonych warzyw, np. na zupę (może być z ziemniakami, groszkiem, fasolką,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.