Reklama
  • Poniedziałek, 21 października 2013 (13:05)

    Zapiekanka z kiszonką

Składniki na 4 porcje: 60 dag ziemniaków, 2 cebule, 2 jabłka, 2 łyżki oleju, pieprz, 4-5 jagód jałowca, 1-2 listki laurowe, 50 dag kwaszonej kapusty, sól, cukier, 250 ml soku z jabłek, 10 plasterków wędzonego boczku, 40 dag metki wieprzowej, 10 dag śmietany kremówki, natka.

Reklama

1. Ziemniaki wyszorować. Włożyć do posolonej wody i gotować 20 minut. Potem odcedzić i przestudzić, polewając zimną wodą. Obrać je i pokroić w plasterki.

2. Cebule obrać, posiekać. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w grubą kostkę. W garnku rozgrzać olej. Zeszklić na nim cebule. Dodać jałowiec, jabłka, liście laurowe i kapustę. Zalać sokiem jabłkowym. Gotować 15 minut, a pod koniec przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Żaroodporną formę wyłożyć plasterkami boczku. Na spodzie ułożyć około 2/3 ziemniaków. Przykryć je metką i kapustą. Na wierzchu ułożyć pozostałe plasterki ziemniaków. Zapiekankę polać śmietaną.

3. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Zapiekać około 50 minut. Udekorować natką pietruszki.

Życie na gorąco
Więcej na temat:zapiekanka | z | zapiekanki

Zobacz również

  • Kopytka: kg ziemniaków, 2 łyżki mąki ziemn., ok. 20 dag mąki pszennej, jajko. Dodatk.: 30 dag bobu, 30 dag boczku wędzonego, duża cebula, 3 łyżki oleju rzepakowego, sól, pieprz czarny grubo mielony więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.