Reklama
  • Poniedziałek, 14 marca (11:00)

    Zapiekanka z kaszą perłową

Składniki: szkl. kaszy perłowej, 1/2 kostki rosołowej, 4 ogórki kiszone, 1/2 cebuli, mały kalafior, 6-8 plasterków boczku, jajko, masło, łyżka śmietany, 5 łyżek startego sera żółtego, natka pietruszki (posiekana), sól, pieprz.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Przygotowanie 85 min • Porcja ok. 310 kcal • Koszt porcji ok. 1 zł • Przepis na 6 porcji

1. Kaszę gotuję na sypko w 2 szkl. wody z kostką rosołową. Gdy kasza wchłonie wodę, trzymam ją w cieple.

Reklama

2. Kalafior dzielę na różyczki i gotuję w lekko osolonej wodzie. Odcedzam. Ogórki i cebulę kroję w kostkę. Oba pokrojone warzywa mieszam z kaszą, doprawiam solą i pieprzem i połowę tej mieszanki przekładam do wysmarowanej masłem brytfanki. Na kaszy układam kalafior. Przykrywam resztą kaszy.

3. Miksuję jajko ze śmietaną i zalewam zapiekankę. Na wierzchu układam plasterki boczku. Zapiekam 35-40 min. 10 min przed końcem posypuję zapiekankę serem. Podaję posypaną natką pietruszki.

To pyszne połączenie kaszy, boczku i kalafiora. Całość ożywia kiszony ogórek. Marcin Kwiek z Bieśnika

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: Ciasto: 1/2 kg ugotowanych ziemniaków • 1/2 kg ziemniaków surowych • jajko • 2 łyżki mąki pszennej • 3 łyżki mąki ziemniaczanej • sól • pieprz. Farsz: 2 cebule • 40 dag mięsa... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.