Reklama
  • Wtorek, 17 czerwca 2014 (08:05)

    Zapiekanka z kalafiorem

Składniki: 1 kg ugotowanych zie mniaków, 0,5 kg pieczarek, kalafior, olej, 40 dag mięsa od szynki, 0,5 litra bulionu drobiowego, 2 ły żki curry, serek topiony, 3 łyżki śmietany, łyżka masła, łyżka mąki Przygotowanie:

Ugotowane ziemniaki pokrój w plastry, podsmaż na patelni i włóż do naczynia żaroodpornego. Mięso pokrój i podsmaż na oleju z obu stron na złoty kolor.

Kalafior umyj, podziel na mniejsze cząstki i ugotuj al dente. Gdy wystygnie, wyłóż na ziemniaki. Na wierzchu ułóż mięso.

Reklama

Przygotuj sos: rozpuść masło, dodaj do niego mąkę i zrumień. Powoli wlej bulion ciągle mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Wrzuć serek topiony pokrojony w kostkę, mieszaj, żeby się rozpuścił. Wlej śmietanę, a na koniec curry. Całość zagotuj. Gorący sos wylej na zapiekankę.

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 45 minut w temp. 180° C.

Na żywo

Zobacz również

  • Gołąbki pysznie         przyrządzone

    Składniki: cukinia marchew, 20 dag pieczarek, 10 dag ryżu, olej, 250 ml wody, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, liść laurowy, ząbek czosnku, szczypta cukru, łyżeczka ziół prowansalskich, łyżeczka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.