Reklama
  • Poniedziałek, 8 lutego 2016 (14:00)

    Zapiekanka z cukinią, śmietaną i serem

Składniki dla 4 osób: 2 cukinie • 0,5 kg ziemniaków • 4 łyżki oleju • 4 jajka • 200 ml śmietany 18 proc. • 20 dag sera rokpol • 20 dag sera cheddar • 20 dag sera mazdamer • łyżeczka suszonego rozmarynu • szczypiorek • sól • pieprz.

Reklama

1 Cukinie umyj, pokrój w plastry. Ziemniaki obierz, pokrój w bardzo cienkie plastry. Patelnię grillową posmaruj olejem, smaż kilka minut plastry cukinii, potem smaż ziemniaki. Warzywa przekładaj do naczynia żaroodpornego.

2 Oddziel białka od żółtek. Ubij białka ze szczyptą soli, kolejno dodawaj żółtka. Ubijaj. Posyp solą i pieprzem. Do masy dodaj śmietanę, ubijaj. Ser rokpol pokrusz, dwa pozostałe sery zetrzyj na tarce. Dodaj do masy.

3 Warzywa posyp sporą ilością przypraw. Zalej je masą śmietanowo-serową. Wstaw do piekarnika i zapiekaj przez 40 minut w temperaturze 180˚ C. Gotową potrawę posyp szczypiorkiem. Podawaj gorącą.

CZAS: około godziny

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 20 dag kaszy pęczak, 20 dag pieczarek, 2 marchewki, 1 por, 10 dag szynki pokrojonej w kostkę, 10 dag startego sera typu parmezan, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka masła, 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.