Reklama
  • Poniedziałek, 22 września 2014 (08:36)

    Zapiekanka z brukselką i ziemniakami

Składniki: 1 kg ugotowanych zie mniaków, 50 dag brukselki, olej, 40 dag filetu z indyka, 2 szklanki bulionu drobiowego, 2 łyżki curry, serek topiony, 3 łyżki śmietany, łyżka masła, łyżka mąki

Przygotowanie:

Ugotowane ziemniaki pokrój w grubsze plastry, podsmaż na patelni i włóż do naczynia żaroodpornego. Mięso pokrój i podsmaż na oleju z obu stron na złoty kolor. Brukselkę umyj i ugotuj al dente. Gdy wystygnie, wyłóż na ziemniaki. Na wierzchu ułóż mięso. Przygotuj sos: rozpuść masło, dodaj do niego mąkę i zrumień. Powoli wlej bulion ciągle mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Wrzuć serek topiony pokrojony w kostkę, mieszaj, żeby się rozpuścił. Wlej śmietanę, a na koniec curry. Całość zagotuj. Gorący sos wylej na zapiekankę. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 45 minut w temp. 180° C.

Reklama

Na żywo
Więcej na temat:zapiekanka | z | zapiekanki | serek topiony

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 80 dag fasoli piękny Jaś, 40 dag boczku surowego, 10 dag cienkiej kiełbasy, np. podwawelskiej, 3 cebule, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 3-4 łyżki koncentratu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.