Reklama
  • Wtorek, 10 marca 2015 (13:05)

    Zapiekanka ryżowa z pieczarkami i pomidorami

Składniki: 1 szklanka ryżu, sól, pieprz, 2 marchewki, 2 dymki, 30 dag pieczarek , 25 dag pomidorów z puszki, po 20 dag wędzonego boczku i żółtego sera, 1 puszka kukurydzy, kilka gałązek natki, olej.

Reklama

1. Ryż przepłucz na sicie, przełóż do garnka, zalej 2 szklankami wody. Ugotuj z dodatkiem soli do miękkości (18 min). Marchewki oczyść, pokrój w plasterki, zblanszuj w osolonym wrzątku, odlej i osącz.

2. Dymki oczyść, posiekaj razem ze szczypiorkiem. Pieczarki umyj, pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju, przesmaż białe części dymki. Dodaj pieczarki, smaż razem jeszcze kilka minut.

3. Pomidory lekko rozdrobnij. Wlej na patelnię z dymką i pieczarkami. Dopraw solą i pieprzem. Boczek i ser pokrój w plastry. Formę do zapiekania posmaruj olejem.

4. Warstwami układaj ryż, osączoną kukurydzę i marchewkę, sos pomidorowo-pieczarkowy, szczypior z dymki oraz boczek. Przykryj serem. Piecz 20 min w 180 st. Udekoruj natką.

Świat kobiety
Więcej na temat:zapiekanka | na | z | zapiekanki | pieczarki

Zobacz również

  • Kluski  z jabłkiem

    Składniki: 750 mleka, 5 łyżek cukru, 25 dag ryżu, laska wanilii, 5 łyżek soku z cytryny, 1 kg  kwaśnych jabłek, 2 łyżki cynamonu, 4 łyżki bułki tartej, olej, mięta więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.