Reklama
  • Wtorek, 29 października 2013 (10:00)

    Zapiekanka ryżowa z parówkami

Składniki: 2 szklanki ryżu,strąk czerwonej papryki, cebula, 6 parówek lub innej wędliny, puszka groszku konserwowego, 2 kiszone ogórki, 20 dag żółtego ostrego sera, jajko, sól, pieprz, papryka, olej, ewentualnie zioła.

Ryż ugotuj w osolonej wodzie, osącz na durszlaku, ostudź. Ser żółty zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Parówki obierz, pokrój. Oczyść i posiekaj cebulę. Drobniutko pokrój oczyszczoną paprykę i kiszone ogórki. Odcedź groszek.

Reklama

Rozgrzej olej i podsmaż parówki razem z cebulą. Do zimnego ryżu dodaj parówki, paprykę, ogórki, groszek oraz 1/3 porcji startego sera. Wymieszaj i przypraw, posyp ew. ziołami lub posiekaną natką pietruszki.

Naczynie żaroodporne posmaruj olejem, włóż ryż. Polej roztrzepanym jajkiem, posyp resztą sera. Zapiekaj około 30 minut w temp. 180˚C. Podaj z ulubioną surówką. Możesz dodać do zapiekanki czerwoną fasolę z puszki.

Przepis przysłała Magdalena Magiera z Rzeszowa Główka z Chorzowa

Bella Relaks

Zobacz również

  • Kopytka: kg ziemniaków, 2 łyżki mąki ziemn., ok. 20 dag mąki pszennej, jajko. Dodatk.: 30 dag bobu, 30 dag boczku wędzonego, duża cebula, 3 łyżki oleju rzepakowego, sól, pieprz czarny grubo mielony więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.