Reklama
  • Czwartek, 28 stycznia 2016 (13:05)

    Zapiekanka mięsno-warzywna

Składniki na 6 porcji: 80 dag ziemniaków, sól, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 30 dag brukselki, 2 łyżki oleju, 30 dag gotowanej szynki, 2 jajka, pieprz, 250 ml śmietany, majeranek.

1 Ziemniaki obierz, pokrój. Ugotuj z solą na półmiękko. Obierz i po- siekaj cebulę oraz czosnek. Brukselkę opłucz. Zblanszuj w osolonym wrzątku, osącz. Na rozgrzany olej wrzuć cebulę i czosnek, przesmaż na złoty kolor.

Reklama

2 Dodaj brukselkę i ziemniaki, przesmaż razem. Szynkę pokrój w plastry. Przygotowane składniki ułóż w naczyniu żaroodpornym. Jajka wymieszaj ze śmietaną, solą, pieprzem i majerankiem do smaku. Polej zapiekankę. Piecz 30 min w 180 st.

czas ok. 60 min; porcja – 640 kcal, cena 2 zł

Świat kobiety
Więcej na temat:zapiekanka | ziemniaki | zapiekanki

Zobacz również

  • Składniki: 4 filety śledziowe (po 6 dag każdy, wcześniej dobrze wymoczone), 10 dag szalotek, 2 ogórki korniszony, 1/2 pęczka koperku, 1 duże jabłko, 3 łyżki soku cytrynowego, 1 łyżka oleju, sól,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.