Reklama
  • Środa, 1 marca (11:00)

    Zapiekanka gospodarska

Składniki na 4 porcje: 80 dag ziemniaków, 60 dag pieczonego kurczaka, 2 cebule, 40 dag pieczarek, 2-3 łyżki oleju, 1 puszka pomidorów, 15 dag śmietany kremówki, 3 łyżki masła, 2 łyżki płatków migdałowych, sól, pieprz, słodka papryka, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, natka do dekoracji.

1 Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj ok. 15 minut w lekko posolonej wodzie. Potem je odcedź i osącz. Mięso pieczonego kurczaka pokrój na kawałeczki. Cebule obierz, posiekaj. Pieczarki oczyść, większe sztuki potnij na połówki.

2 Rozgrzej olej, podsmaż na nim grzyby i cebule. Dołóż kawałeczki mięsa i smaż chwilę. Potem dodaj pomidory z puszki. Dolej śmietanę. Przypraw solą, pieprzem, ziołami i słodką papryką. Gotuj 3-4 minuty.

Reklama

3 Gulasz przełóż do formy. Na wierzch zapiekanki grubo zetrzyj ziemniaki. Posyp płatkami migdałowymi i kawałkami masła.

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz ok. 30 minut. Udekoruj natką.

Przygotowanie ok. 90 min, 1 porcja zawiera ok. 540 kcal. Ok. 3,80 zł za porcję

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 9 jajek, czerstwa kajzerka, kilka łyżek gęstej kwaśnej śmietany, 2 cebule, masło, cukier, pęczek szczypiorku, 1 op. mrożonej marchewki z groszkiem, mąka, olej, sól, pieprz, bułka tarta. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.