Reklama
  • Wtorek, 3 marca 2015 (14:05)

    Zapiekanka góralska

Składniki na 6 porcji: • 6 dużych ziemniaków • 6 dużych pieczarek • strąk czerwonej papryki • strąk papryki zielonej • strąk żółtej papryki • 20 dag ostrego żółtego sera • 15 dag dowolnej kiełbasy • 15 dag wędzonego boczku • duża cebula • olej • pęczek natki pietruszki lub 2-3 łyżki mrożonej natki • ostra mielona papryka • sól • pieprz.

1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Ostudź, obierz i pokrój w plasterki. Umyj oraz osusz pieczarki i także pokrój w plasterki. Papryki oczyść z gniazd nasiennych, pokrój na kawałki. Ser żółty zetrzyj na tarce jarzynowej i wymieszaj z posiekaną natką oraz kawałkami papryki. Drobno pokrój kiełbasę oraz boczek.

Reklama

2. Rozgrzej trochę oleju i smaż grzyby tak długo, aż odparuje nadmiar płynu. Przypraw.

3. Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem. Ułóż plastry ziemniaków, oprósz solą i pieprzem. Rozłóż na nich pieczarki, potem pokrojoną kiełbasę oraz boczek. Na wędlinie rozłóż krążki cebuli. Potrawę posyp serem z natką oraz papryką.

4. Wstaw naczynie do gorącego piekarnika. Zapiekaj ok. 20 minut w temp. 170˚C.

Kurier TV
Więcej na temat:zapiekanka | na | zapiekanki

Zobacz również

  • Gołąbki z farszem z kaszy i pieczarek

    Składniki: główka kapusty 1 i 1/2 szkl. kaszy gryczanej jajko 30 dag pieczarek 50 dag mięsa mielonego (np. z łopatki) cebula 1/2 l bulionu olej sól, pieprz Do sosu łyżka mąki koncentrat... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.