Reklama
  • Poniedziałek, 2 marca 2015 (08:00)

    Zapiekanka gołąbkowa

Składniki: duża kapusta włoska, 1 kg mieszanego mielonego mięsa, 2 torebki ryżu, jajko, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka, 3 cebule, olej. Sos pomidorowy: 4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego, bazylia, sól, pieprz, 3 łyżki mąki.

1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie, ale o 5 minut krócej niż w instrukcji na opakowaniu. Kapustę oczyść, poszatkuj. Wrzuć do garnka, zalej wodą, delikatnie posól. Ugotuj do miękkości. Odcedź. Cebule obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Mięso, ryż, jajko, cebulę wymieszaj, przypraw.

Reklama

2. Do naczynia żaroodpornego włóż pół kapusty. Rozsmaruj mięso, przykryj pozo stałą kapustą. Piecz ok. godziny w 180°C.

3. Sos: zagotuj niecały litr wody. Dodaj koncentrat pomidorowy i po szczypcie przypraw. Wymieszaj, zagotuj. Mąkę i pół szklanki zimnej wody rozrób. Wlej do sosu, mieszając. Gotuj 5 min. Przypraw. Polej zapiekankę.

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:zapiekanka | zapiekanki

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 80 dag ziemniaków, 1 jajko, 3/4 szkl. mąki pszennej (tortowej), 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 garść młodych liści szpinaku, kilka gałązek koperku, stopione masełko do... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.