Reklama
  • Czwartek, 23 stycznia 2014 (15:05)

    Zapiekana z szynką i zielonym groszkiem

Składniki: 4 większe ziemniaki, 20 dag szynki lub ulubionej kiełbaski, 2 papryczki chili, 1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku, 1/3 szklanki kukurydzy z zalewy, szklanka gęstego przecieru pomidorowego, 2 jajka, szklanka mleka, sól, pieprz, cukier, łyżka suszonej bazylii lub przyprawy włoskiej, olej.

Przygotowanie 60 minut • Porcja 330 kcal • Koszt porcji ok. 3,30 zł • Przepis dla 4 osób.

Reklama

1. Ziemniaki wyszoruj i ugotuj. Gdy przestygną, obierz i pokrój w duże plastry. Kukurydzę osącz z zalewy, groszek ugotuj na półtwardo w wodzie z solą i cukrem. Osącz.

2. Szynkę pokrój w większą kostkę (kiełbasę w grube półplasterki) i szybko zrumień na oleju.

3. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Rozłóż w nim ziemniaki, groszek, kukurydzę i wędlinę. W przerwy powlewaj przecier pomidorowy wymieszany z odrobiną cukru i z suszoną bazylią (przyprawą włoską).

4. Jajka roztrzep z mlekiem, obficie dopraw do smaku solą i pieprzem. Jajecznym sosem polej równomiernie całą potrawę.

5. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekaj do chwili, gdy ziemniaki się przyrumienią (około 30 minut).

6. Papryczki chili dokładnie oczyść z pestek i pokrój w cienkie pierścionki. Posyp nimi wierzch zapiekanki pod sam koniec pieczenia. Jeżeli potrawa jest przeznaczona także dla dzieci, ostrą papryczkę zastąp posiekanym szczypiorem.

Więcej na temat:koszt | przepis | z | groszek

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: Mała kapusta włoska • 50 dag kiełbasy • 50 dag ziemniaków • 2 łyżki masła klarowanego • pół pęczka koperku • 2 cebule • żółtko • 1,5 łyżki masła • sól • pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.