Reklama
  • Piątek, 22 listopada 2013 (10:00)

    Zapiekana z kiełbasą

Skład na 6 porcji: 2 średniej wielkości cukinie ● 1 duża cebula ● 4 ząbki czosnku ● 200 g twardego żółtego sera ● 250 g cienkiej kiełbasy ● 4 jajka ● 4 łyżki oleju ● 150 g mąki pszennej ● 1 łyżeczka proszku do pieczenia ● sól i pieprz czarny mielony ● 1 łyżka suszonego majeranku

Przygotowanie: Umytą cukinię ścieramy ze skórką. Odciskamy z niej sok. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Ser ścieramy na tarce o małych oczkach, a kiełbasę kroimy w plasterki lub w kosteczkę.

Reklama

Do cukinii dodajemy cebulę i czosnek, ser, kiełbasę, jajka rozmieszane z olejem oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem.

Dokładnie mieszamy (masa powinna mieć gęstość ciasta na placki ziemniaczane. Jeżeli jest zbyt rzadka, można ją zagęścić mąką). Przekładamy do natłuszczonej głębszej brytfanny. Pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C.

Wartość odżywcza 1 porcji: 206 kcal, Białko: 8,7 g, Tłuszcz: 17 g, Węglowodany: 14 g

Czas przygotowania 70 minut. Cena jednej porcji około 2,10 zł

Rewia
Więcej na temat:z | k

Zobacz również

  • Kopytka z bobu

    Składniki na 4 porcje: 1 kg bobu (po ugotowaniu i obraniu waży ok. 70 dag), 30 dag mąki pszennej, 3 jajka, sól, świeżo mielony pieprz. Okrasa: 3 kiełbasy zwyczajne, 2 białe cebule. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.