Reklama
  • Piątek, 12 czerwca 2015 (14:00)

    Włoskie kopytka z pieczarkami

Skład na 6 porcji: ● 500 g włoskich klusek ziemniaczanych gnocchi lub polskich kopytek ● 500 g pieczarek ● 2 cebule ● 150 ml słodkiej śmietanki ● 2 łyżki masła ● 2 łyżki oliwy z oliwek ● sól, pieprz ● świeże zioła, np. kolendra lub pietruszka.

1. Kupne gnocchi gotujemy zgodnie z poradą na opakowaniu lub przygotowujemy domowe, według przepisu podanego na stronie 34 przez naszą ekspertkę, Hannę Szymkiewicz, w ramce pt. Rewia radzi. Albo zastępujemy je polskimi kopytkami.

2. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy na duże części. Obraną cebulę siekamy w kostkę.

Reklama

3. Na patelni podgrzewamy 2 łyżki masła i 2 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucamy pokrojone pieczarki i cebulę, podlewamy łyżką wody i dusimy 8-10 minut.

4. Gdy woda z pieczarek odparuje, wlewamy śmietankę. Mieszając, gotujemy kilka minut, aby sos pieczarkowy zgęstniał.

5. Porcje ciepłych kluseczek polewamy sosem, dekorujemy listkami ziół i podajemy.

Czas przygotowania 40 minut. Cena jednej porcji około 1,30 zł

Wartość odżywcza jednej porcji 194 kcal Białko 3,6g/Tłuszcz 3,3 g/Węglowodany 37 g

Rewia

Zobacz również

  • Skład na 4 porcje: ● 500 g dyni ● 350 g ziemniaków ● 1/2 pęczka pietruszki ● 2 jaja ● łyżka mąki ziemniaczanej ● 30 g pestek dyni ● 150 ml gęstej śmietany ● 150 g gęstego jogurtu ● sok i... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.