Reklama
  • Poniedziałek, 20 marca (08:05)

    Włoskie kopytka

SKŁADNIKI (4 porcje): ● 1 kg ziemniaków ● 150 g mąki ● jajko ● sól ● puszka pomidorów ● cebula ● 2 ząbki czosnku ● kilka gałązek bazylii ● łyżeczka masła.

1 Ziemniaki wyszoruj i gotuj w osolonej wodzie ok. 30 min, po czym odcedź.

2 Obierz cebulę i czosnek i drobno posiekaj. Podsmaż na rozgrzanym na patelni maśle. Do pomidorów dodaj zioła i zmiksuj. Wlej na patelnię, dodaj sól, pieprz i duś jeszcze około 10 min.

Reklama

3 Ziemniaki obierz ze skórki i przeciśnij przez praskę. Dodaj mąkę i sól, jajko i szybko wyrób ciasto.

Formuj niewielkie kluseczki i odciskaj na nich widelcem małe wgłębienia. Gotuj w osolonej wodzie do wypłynięcia. Podawaj polane sosem.

Takie jest życie

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 20 dag kaszy pęczak, 20 dag pieczarek, 2 marchewki, 1 por, 10 dag szynki pokrojonej w kostkę, 10 dag startego sera typu parmezan, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka masła, 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.