Reklama
  • Poniedziałek, 20 marca (08:05)

    Włoskie kopytka

SKŁADNIKI (4 porcje): ● 1 kg ziemniaków ● 150 g mąki ● jajko ● sól ● puszka pomidorów ● cebula ● 2 ząbki czosnku ● kilka gałązek bazylii ● łyżeczka masła.

1 Ziemniaki wyszoruj i gotuj w osolonej wodzie ok. 30 min, po czym odcedź.

2 Obierz cebulę i czosnek i drobno posiekaj. Podsmaż na rozgrzanym na patelni maśle. Do pomidorów dodaj zioła i zmiksuj. Wlej na patelnię, dodaj sól, pieprz i duś jeszcze około 10 min.

Reklama

3 Ziemniaki obierz ze skórki i przeciśnij przez praskę. Dodaj mąkę i sól, jajko i szybko wyrób ciasto.

Formuj niewielkie kluseczki i odciskaj na nich widelcem małe wgłębienia. Gotuj w osolonej wodzie do wypłynięcia. Podawaj polane sosem.

Takie jest życie

Zobacz również

  • Składniki: 9 jajek, czerstwa kajzerka, kilka łyżek gęstej kwaśnej śmietany, 2 cebule, masło, cukier, pęczek szczypiorku, 1 op. mrożonej marchewki z groszkiem, mąka, olej, sól, pieprz, bułka tarta. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.