Reklama
  • Środa, 12 lipca (08:00)

    Wieprzowe ozorki w sosie chrzanowym

Składniki: 50 dag ozorków wieprzowych, 3 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, 1 cebula, sól, 2 ząbki czosnku, pieprz, kostka rosołowa, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 2 łyżeczki chrzanu, cukier.

1 Ozorki dokładnie wypłucz, wytnij znajdujące się z dwóch stron (przy nasadzie) gruczoły ślinowe. Włóż do garnka, zalej wrzącą wodą. Gotuj, aż lekko zmiękną (60 min).

2 Dodaj ziele angielskie, liść laurowy, obraną cebulę (w całości), pozbawione osłonek ząbki czosnku oraz kostkę rosołową. Gotuj dalej, aż ozorki będą zupełnie miękkie.

Reklama

3 Ugotowane ozorki wyjmij z wywaru, przełóż do naczynia z zimną wodą. Pozostaw do ostudzenia, a następnie obierz ze skóry. Z powrotem wrzuć do wywaru, zagotuj. Wyjmij i pokrój w plastry.

4 Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzej masło. Zasyp je mąką i przygotuj jasną zasmażkę. Mieszając, stopniowo dolewaj do niej 1,5 szklanki wywaru, w którym gotowały się ozorki. Dodaj chrzan, wymieszaj i jeszcze chwilę pogotuj. Sos dopraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Podawaj do ugotowanych ozorków.

czas ok. 120 min; porcja – 280 kcal, cena 2,70 zł

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 1/2 szklanki mąki, 2 jajka, 1 szklanka mleka, 30 dag twarogu,1 pęczek rzodkiewek, 1/2 świeżego ogórka, 1/2 pęczka szczypiorku, 1 mały jogurt, 6 łyżek oleju, 1 łyżeczka sody,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.