Reklama
  • Piątek, 3 października 2014 (08:05)

    Wiejska zapiekanka z ziemniakami, kapustą i boczkiem

Składniki: 60 dag ziemniaków, 1/2 małej główki kapusty, 30 dag boczku wędzonego, cebula, 2 szklanki świeżych grzybów lub 2 garście grzybów suszonych, łyżka koncentratu pomidorowego, 20 dag sera żółtego, 2 liście laurowe, sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, majeranek.

Przygotowanie 60 min • Porcja 490 kcal • Koszt porcji ok. 2,50 zł • Przepis na 6 porcji.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Reklama

1. Suszone grzyby na noc wrzucam do wody, następnego dnia gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Świeże gotuję bez namaczania. Ugotowane odcedzam i drobno kroję. Wody nie wylewam.

2. Ziemniaki obieram, gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Studzę i kroję w plastry o grubości ok. 1/2 cm. Kapustę drobno siekam.

Cebulę i boczek kroję w kostkę, przesmażam je na rumiano. Dodaję kapustę, liście laurowe, koncentrat pomidorowy i pół szklanki wody z gotowania grzybów.

Doprawiam solą, pieprzem oraz majerankiem. Mieszam, duszę pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka (ok. 10 min.).

3. Na dno naczynia żaroodpornego wykładam 1/2 ziemniaków. Posypuję tymiankiem i rozmarynem. Wykładam kapustę i przykrywam resztą ziemniaków. Posypuję tymiankiem i rozmarynem oraz połową grubo startego sera.

4. Zapiekam w 180°C przez 30 min. 5 minut przed wyjęciem posypuję pozostałym startym serem.

Z grzybami, boczkiem, ziemniakami i kapustą. Pycha! Dagmara Wąsińska z Konieczek

Więcej na temat:Wiejska | koszt | przepis | cebula | z | zapiekanka | kapusta | boczek

Zobacz również

  • Gołąbki w sosie kurkowo-koperkowym

    Składniki: 40 dag mięsa mielonego z kurczaka, 10 dag kaszy jęczmiennej, 15 dag kurek, kapusta biała, cebula, jajko, olej, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 2 szkl. bulionu drobiowego. Sos: 20... więcej

Wasze komentarze: 2,

przeczytane przez: 29 osób Dodaj komentarz
Mika

~Mika -

Masakra, składniki niby ok, ale jak to wyglada