Reklama
  • Czwartek, 12 lutego 2015 (11:00)

    Wiejska zapiekanka z makaronem i kiełbasą

Składniki: op. makaronu kolanka, 6 białych cienkich kiełbasek, 3 jajka na twardo, jajko surowe, 200 ml śmietany 18-proc., 40 dag mrożonego szpinaku, cebula, 2 ząbki czosnku, 7 dag sera białego lub fety, bazylia, oregano, sól, pieprz, olej, łyżka masła.

Reklama

1. Makaron ugotuj wg instrukcji. Odcedź, opłucz, włóż do formy do zapiekania. Śmietanę wymieszaj z surowym jajkiem, przypraw. Polej makaron, rozprowadź.

2. Cebulę i czosnek posiekaj. Olej rozgrzej na patelni, zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj szpinak, smaż, aż odparuje. Przypraw. Ostudź, dodaj pokruszony ser biały lub feta, wymieszaj. Wyłóż na makaron.

3. Kiełbaski natnij, zwiń, zepnij. Ułóż na szpinaku, do środka włóż połówkę jajka na twardo. Posyp oregano, ułóż odrobinę masła. Piecz 40 min w 200°C.

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki: 2 jajka, 3 różnokolorowe papryki (zielona, czerwona i żółta), 30 dag fasolki szparagowej, 2 cebule, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, garść oliwek, 2 szklanki soku pomidorowego l 3 ząbki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.