Reklama
  • Piątek, 6 września 2013 (14:05)

    Wątróbka z włoską nutą

Składniki: 70 dag wątróbki cielęcej, 35 dag fasolki szparagowej, 8 podłużnych pomidorów, 3 cebule, 2 ząbki czosnku, kie liszek białego wina, szklanka bulionu warzyw nego, 3 listki laurowe, kilka ziarenek pieprzu czarnego, sól, świeżo zmielony pieprz, szczypta cukru, 5 łyżek oliwy.

Cebule obierz i podziel w piórka. Pomidory sparz, obierz, pokrój w kostkę. Fasolkę oczyść, pokrój na mniejsze kawałki. Na 2 łyżkach oliwy podsmaż plasterki czosnku z cebulą, dodaj fasolkę, pomidory, bulion, wino, listek laurowy, pieprz w ziarenkach i sól.

Całość duś, aż fasolka zmięknie, a sos lekko odparuje. Wątróbkę pokrój w sporą kostkę, oprósz pieprzem i dokładnie obsmaż na pozostałej dobrze rozgrzanej oliwie.

Reklama

Przełóż do sosu i jeszcze chwilę duś, dopraw cukrem i jeśli zajdzie taka potrzeba, dosól do smaku. Danie podawaj na ciepło z makaronem, posypane listkami bazylii.

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

Na żywo
Więcej na temat:Ca | z | wątróbka

Zobacz również

  • Kopytka z bobu

    Składniki na 4 porcje: 1 kg bobu (po ugotowaniu i obraniu waży ok. 70 dag), 30 dag mąki pszennej, 3 jajka, sól, świeżo mielony pieprz. Okrasa: 3 kiełbasy zwyczajne, 2 białe cebule. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.