Reklama
  • Środa, 5 kwietnia (13:06)

    Wątróbka z jabłkiem

Składniki: 30 dag wątróbki drobiowej, mleko, mąka, 1 cebula, 2 średnie jabłka, 10 dag masła, 1 długa bagietka pszenna, 1/2 pęczka natki, sól, pieprz, cukier

Reklama

6 porcji, czas ok. 30 min; porcja – 290 kcal, cena 2 zł.

1. Wątróbkę drobiową oczyść z błonek, opłucz. Włóż do miski, zalej mlekiem i odstaw na ok. 30 minut. W tym czasie obierz i poszatkuj cebulę. Jabłka umyj, pozostaw ze skórką. Pokrój na ósemki, usuń nasiona.

2. Na patelni rozgrzej połowę masła. Wrzuć cebulę, zeszklij. Wątróbkę osącz, przepłucz na sicie, osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Oprósz lekko mąką. Dodaj do cebuli. Smaż, mieszając, aż wątróbka dojdzie w środku.

3. Zawartość patelni przełóż do miski, dopraw solą oraz pieprzem, trzymaj w cieple. Na patelni rozgrzej resztę masła. Wrzuć kawałki jabłek. Oprósz je solą oraz cukrem. Smaż, mieszając, około 5 minut.

4. Bagietkę pokrój ukośnie, kromki zrumień w tosterz lub w piekarniku. Układaj na nich wątróbkę z cebulą i jabłka. Posyp grzanki posiekaną natką.

Dobra rada

Podczas smażenia wątróbkę możesz podlać czerwonym winem.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 20 dag kaszy pęczak, 20 dag pieczarek, 2 marchewki, 1 por, 10 dag szynki pokrojonej w kostkę, 10 dag startego sera typu parmezan, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka masła, 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.