Reklama
  • Czwartek, 14 sierpnia 2014 (14:00)

    Wątróbka drobiowa z jabłkami i czerwoną papryką

Składniki na 3-4 porcje: 40 dag wątróbki drobiowej np. z indyka, 2 średnie cebule, 1 duże kwaśne jabłko, 1 strąk czerwonej papryki, 2-3 łyżki mąki, 1 łyżeczka miodu, 2 łyżeczki majeranku, olej, sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Wątróbkę dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Oczyść z błonek, pokrój na kawałki. Jabłko umyj, obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w dużą kostkę lub plastry. Paprykę przekrój na pół, usuń błonki z pestkami, opłucz i pokrój w dużą kostkę. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki.

Reklama

2. Na talerz wsyp mąkę, obtocz w niej kawałki wątróbki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Włóż cebulę, zeszklij. Następnie dodaj jabłko oraz paprykę, duś na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy jabłka zmiękną, dodaj miód oraz majeranek, zamieszaj i duś jeszcze około 2 minuty. Zawartość patelni przełóż do miseczki, przykryj, by nie wystygła. Na tej samej patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Włóż wątróbkę i smaż – najpierw na dość dużym ogniu, by zamknąć pory, a potem zmniejsz ogień i smaż po 4 minuty z każdej strony.

3. Na koniec dodaj cebulę z jabłkami i papryką, wymieszaj, smaż jeszcze chwilkę. Wątróbkę przełóż na talerze. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj ze świeżym pieczywem lub ziemniakami.

Wątróbkę posól dopiero po usmażeniu, bo inaczej będzie twarda.

Przygotowanie: 30 min Porcja: 390 kilokalorii

Świat & Ludzie
Więcej na temat:z | wątróbka | jabłka

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: • 4 jabłka • 4 cienkie kaszanki • cebula • papryczka chili • sól• pieprz • majeranek • cynamon • olej • zioła do dekoracji. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.