Reklama
  • Czwartek, 11 lutego (11:05)

    Warzywa zapiekane z boczkiem

Składniki na 4-6 porcji: 10 plastrów boczku, 4 ziemniaki, 1 cukinia , 1 cebula, 1/2 puszki kukurydzy, 1 marchew, po 15 dag różyczek brokuła i kalafiora, 4 łodygi selera naciowego, 1 pęczek natki pietruszki, 10 dag utartego sera żółtego, 2 jajka, 1 szklanka mleka, masło do formy, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

1 Warzywa oczyścić. Cebulę pokroić w piórka, marchew w słupki, cukinię w krążki, seler w kostkę. Ziemniaki obrać, pokroić w talarki. Natkę posiekać.

2 W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem wyłożyć ziemniaki, cukinię, brokuły, kalafior, obsypać selerem, cebulą, natką, kukurydzą i marchewkami.

Reklama

3 Jajka roztrzepać z mlekiem, i serem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, zalać sosem warzywa. Wierzch obłożyć plastrami boczku. Zapiekać ok. 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Przygotowanie: ok. 55 minut

Twoje Imperium
Więcej na temat:jaja | z

Zobacz również

  • Dyniowe kopytka z bakaliami

    Składniki: 70 dag ugotowanych ziemniaków, 30 dag dyni, około 40 dag mąki, szczypta soli, jajko. Omasta bakaliowa: 0,5 kostki masła, 1/3 szklanki orzechów włoskich, 1/3 szklanki rodzynek, łyżka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.