Reklama
  • Poniedziałek, 20 lutego (09:05)

    Warzywa w sosie

Składniki na 6 porcji: 1/2 kalafiora, 1/2 brokułu, 3 dag masła, 3 dag mąki,1 łyżka musztardy, 150 ml mleka, 200 ml śmietany, 10 dag sera typu feta, 5 dag żółtego sera, sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Reklama

1. Kalafior oraz brokuł podziel na różyczki, oczyść, a następnie włóż do garnka z osolonym wrzątkiem. Gotuj około 10 minut. Odcedź na sicie, pozostaw różyczki do ocieknięcia.

2. W rondlu rozgrzej masło, wsyp mąkę. Mieszając, smaż, aż powstanie jasna zasmażka. Dodaj musztardę, wymieszaj. Stopniowo wlewaj mleko, a następnie śmietanę. Cały czas energicznie mieszaj, by w sosie nie powstały grudki.

3. Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj ok. 10 min, aż sos nabierze gęstości i kremowej konsystencji. Ser typu feta (np. bałkański) osącz, pokrusz w palcach, drobno posiekaj lub rozgnieć widelcem.

4. Do sosu wsyp przygotowany ser, wymieszaj, zdejmij z ognia. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną gałki muszkatołowej.

5. Różyczki kalafiora i brokułu rozłóż w formie. Wlej sos. Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posyp wierzch dania. Zapiekaj w temperaturze 190 st. na złoty kolor (ok. 15 minut).

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 20 dag kaszy pęczak, 20 dag pieczarek, 2 marchewki, 1 por, 10 dag szynki pokrojonej w kostkę, 10 dag startego sera typu parmezan, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka masła, 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.