Reklama
  • Piątek, 12 lipca 2013 (15:10)

    Tort ziemniaczany

Efektowna i smaczna potrawa. Przepis przysłała Katarzyna Łuczak z Gostynia.

20 dużych ziemniaków, 30 dag boczku parzonego, pół kg pieczarek, 30 dag żółtego sera, 3/4 szklanki mleka, olej, 1/4 szklanki śmietany 18-proc., pęczek natki, sól, gałka muszkatołowa, masło.

Reklama

1. Boczek pokrój w kostkę, podsmaż na oleju. Dodaj pokrojone pieczarki, duś do miękkości. Ostudź.

2. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, odstaw na minutę. Dodaj ok. 2 łyżki masła, utłucz. Oprósz gałką muszkatołową, stopniowo wlewaj mleko i śmietanę, mieszając. Przypraw.

3. Tortownicę posmaruj masłem. Dno wyłóż warstwą ziemniaków. Zapiekaj 25 min w 180°C. Z reszty masy ziemniaczanej szprycą wyciśnij po bokach rozetki, środek napełnij boczkiem wymieszanym z resztą masy. Zapiekaj 20-25 min.

Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach, połącz z posiekaną natką. Posyp torcik. Piecz jeszcze 10 min.

Czas przygotowania 90 min, ilość porcji 8, cena za porcję 2,60 zł.

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:tort | ser | torty

Zobacz również

  • Kluski  z jabłkiem

    Składniki: 750 mleka, 5 łyżek cukru, 25 dag ryżu, laska wanilii, 5 łyżek soku z cytryny, 1 kg  kwaśnych jabłek, 2 łyżki cynamonu, 4 łyżki bułki tartej, olej, mięta więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.