Reklama
  • Poniedziałek, 1 września 2014 (11:00)

    Tort warzywny

Składniki: 50 dag ziemniaków, 15 dag fasolki szparagowej żółtej, mała cebula, 1/2 młodej cukinii, 1/2 bakłażana, 1/3 czerwonej papryki, 2 pomidory, 30 dag fileta z piersi indyka, 3-4 łyżki oliwy z oliwek, łyżka koncentratu pomidorowego, 1/2 pęczka natki pietruszki, 10 dag mozzarelli mini, sól do smaku, łyżeczka pieprzu cytrynowego, łyżeczka przyprawy do kurczaka

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Przygotowanie 45 min • Porcja 298 kcal • Koszt porcji 1,60 zł • Przepis na 4 porcji

1 Obrane, pokrojone w plastry ziemniaki wrzucam do gotującej się osolonej wody. Gdy zawrze, gotuję 5 minut. Odcedzam.

Reklama

2 Fasolkę kroję, gotuję do miękkości. Cukinię kroję w półplasterki, bakłażana w ćwierćplasterki, paprykę w słupki. Przekładam do garnka ze zeszkloną cebulą w półplasterkach, wlewam 1/2 szklanki wody i duszę.

3 Pomidory bez skórki kroję w kostkę. Dodaję do warzyw. Mieszam i duszę. Indyka kroję w paski, mieszam z przyprawą do kurczaka i smażę na łyżce oliwy. Do warzyw dodaję mięso, koncentrat, mieszam. Zagotowuję. Doprawiam solą i pieprzem. Lekko studzę.

4 Układam plasterki ziemniaków w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Rozsmarowuję połowę warzyw z indykiem. Na to ziemniaki i resztę warzyw. Posypuję wierzch posiekaną natką. Układam pokrojony ser. Piekę w 200°C ok. 25 min.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Monika Trząska z Dąbrowy Górniczej

Więcej na temat:tort | koszt | przepis | UK

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: Ciasto: 1/2 kg ugotowanych ziemniaków • 1/2 kg ziemniaków surowych • jajko • 2 łyżki mąki pszennej • 3 łyżki mąki ziemniaczanej • sól • pieprz. Farsz: 2 cebule • 40 dag mięsa... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.