Reklama
  • Czwartek, 16 lutego (14:00)

    Tatar na plackach ziemniaczanych

Składniki: 4 filety śledziowe (po 6 dag każdy, wcześniej dobrze wymoczone), 10 dag szalotek, 2 ogórki korniszony, 1/2 pęczka koperku, 1 duże jabłko, 3 łyżki soku cytrynowego, 1 łyżka oleju, sól, pieprz, cukier, 75 dag ziemniaków, 1 średnia cebula, 1 jajko, 1,5 dag mąki, 3 dag klarowanego masła, koperek, skórka z cytryny oraz plasterki cytryny do dekoracji.

Reklama

PRZYGOTOWANIE: ok. 50 minut

1. Dobrze namoczone wcześniej śledzie osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Szalotki obrać, razem z koperkiem i korniszonami posiekać. Z jabłka wyciąć gniazdo nasienne, miąższ (razem ze skórką) pokroić w kosteczkę. Wszystkie rozdrobnione składniki wymieszać w salaterce. Polać olejem i sokiem z cytryny. Posypać solą, pieprzem oraz cukrem. Wymieszać. Wstawić do lodówki na 30 minut.

2. W tym czasie ziemniaki obrać, umyć, grubo zetrzeć na tarce. Cebulę obrać, drobniutko posiekać i wymieszać z ziemniakami. Wbić jajko, wsypać mąkę, wymieszać masę. Na patelni porcjami rozgrzewać klarowane masło. Nakładać łyżką masę ziemniaczaną, formując cienkie placki. Smażyć je na złoty kolor z obu stron.

3. Na talerze kłaść po cztery placki ziemniaczane i porcję śledziowego tatara. Danie udekorować koperkiem, cytrynową skórką i plasterkami cytryny.

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 20 dag kaszy pęczak, 20 dag pieczarek, 2 marchewki, 1 por, 10 dag szynki pokrojonej w kostkę, 10 dag startego sera typu parmezan, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka masła, 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.