Reklama
  • Środa, 18 stycznia 2017 (11:05)

    Szybki bigos z polędwiczkami

Skład na 6 porcji: ● 700 g polędwiczek wieprzowych ● 900 g kiszonej kapusty ● 50 ml kwaśnej śmietany ● 1/2 pęczka natki pietruszki ● średniej wielkości cebula ● szczypta cukru ● 200 ml warzywnego lub mięsnego bulionu ● sól, kminek i pieprz ● papryczka chili ● olej.

Czas przygotowania 40 minut. Cena porcji ok. 4,20 zł

1. Polędwiczki myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na średniej grubości paski i oprószamy pieprzem i solą. Podsmażamy na oleju, aż mięso się przyrumieni. Przekładamy do miski, odstawiamy, żeby przestygło.

Reklama

2. Obraną cebulę kroimy w półplastry, a kiszoną kapustę przepłukujemy wodą, odsączamy i siekamy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę i kapustę, a następnie podlewamy bulionem. Doprawiamy pieprzem, kminkiem, pokrojoną papryczką chili i solą. Dusimy na wolnym ogniu ok. 20 minut.

3. Do gotującej się kapusty dodajemy podsmażone polędwiczki wieprzowe i dusimy jeszcze 5–10 minut, żeby smaki dobrze się przegryzły. Pod koniec dodajemy szczyptę cukru, śmietanę i energicznie mieszamy, żeby się nie zwarzyła.

Doprawiamy pieprzem i solą, według uznania. Bigos podajemy na ciepło, obficie posypany natką pietruszki, z ziemniakami lub z ciemnym pieczywem.

Wartość odżywcza porcji 580 kcal Białko 49 g/Tłuszcz 22 g/Węglowodany 43 g

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag ozorków wieprzowych, 3 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, 1 cebula, sól, 2 ząbki czosnku, pieprz, kostka rosołowa, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 2 łyżeczki chrzanu, cukier. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.