Reklama
  • Wtorek, 5 maja 2015 (14:05)

    Szybka pasta

Składniki na 4 porcje: 1 opakowanie makaronu spaghetti, 1 cebula, 20 dag szynki, 1/2 puszki groszku, 2 ząbki czosnku, 300 ml jogurtu naturalnego, 1,5 łyżki mąki pszennej, olej, sól, pieprz, tymianek

Reklama

1. W dużym garnku zagotuj wodę. Spaghetti wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj wg przepisu podanego na opakowaniu. Odcedź na sicie (nie przelewaj zimną wodą) i pozostaw do przestudzenia oraz osączenia.

2. Cebulę obierz, op łucz pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, a potem drobno poszatkuj. Szynkę pokrój w plasterki, a następnie w drobną kosteczkę.

3. Groszek odcedź z zalewy, przelej na sicie zimną wodą i pozostaw do osączenia. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę lub obierz i bardzo drobno posiekaj.

4. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć poszatkowaną cebulę, a po chwili pokrojoną szynkę, przesmaż. Dodaj czosnek. Smaż na średnim ogniu na rumiano.

5. Do miski wlej jogurt naturalny. Wsyp mąkę, starannie razem rozmieszaj tak, by nie było grudek. Zawartość miski wlej na patelnię z szynką i cebulą. Całość starannie wymieszaj.

6. Dosyp osączony groszek. Całość raz jeszcze wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem. Ugotowany makaron rozłóż na talerze. Każdą porcję spaghetti polej sosem jogurtowym z szynką oraz groszkiem.

Świat kobiety
Więcej na temat:pasta | szybki

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: Mała kapusta włoska • 50 dag kiełbasy • 50 dag ziemniaków • 2 łyżki masła klarowanego • pół pęczka koperku • 2 cebule • żółtko • 1,5 łyżki masła • sól • pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.