Reklama
  • Środa, 10 sierpnia 2011 (15:35)

    Suflet ziemniaczany - w godzinę

Wykwintne danie ze zwykłych ziemniaków.

Zdjęcie

Suflet ziemniaczany /Smacznego
Suflet ziemniaczany
/Smacznego

Składniki:

- 60 dag ziemniaków,
- 10 dag żółtego sera,
- 5 dag wędzonego boczku,
- 3 jajka,
- 1 cebula,
- 1 łyżka masła,
- sól, pieprz,
- kilka gałązek majeranku,
- olej do wysmarowania foremek

Przygotowanie:

Reklama

Ziemniaki ugotować, schłodzić i przecisnąć przez praskę, ser zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej. Cebulę posiekać drobno, boczek pokroić w małą kostkę. Do przeciśniętych ziemniaków dodawać, cały czas mieszając, żółtka jajek, ser, boczek, cebulę i miękkie masło. Masę doprawić solą, pieprzem i papryką. Na koniec masę połączyć, delikatnie mieszając, z ubitymi białkami. Przełożyć do wysmarowanych olejem foremek i piec w nagrzanym do 180 o C piekarniku przez ok. 30 min.
Czas przygotowania 1 h plus czas chłodzenia ziemniaków. Przepis na 8 porcji.

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki: 9 jajek, czerstwa kajzerka, kilka łyżek gęstej kwaśnej śmietany, 2 cebule, masło, cukier, pęczek szczypiorku, 1 op. mrożonej marchewki z groszkiem, mąka, olej, sól, pieprz, bułka tarta. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.