Reklama
  • Poniedziałek, 26 maja 2014 (14:05)

    Sufleciki ziemniaczane

Składniki: 50 dag ziemniaków, 3 jajka, 1 i 1/2 łyżki kaszy manny, łyżka mąki pszennej, 1/2 czerwonej papryki, 10 dag wędzonego boczku, kilka czarnych oliwek, cebula, kawałek białej części pora, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz.

1. Ziemniaki obieram i mielę w maszynce lub ścieram na tarce. Odciskam nadmiar wody.

2. Czosnek przeciskam przez praskę. Boczek, paprykę i cebulę kroję w kostkę, pora w krążki.

Reklama

3. Mięso rumienię, pod koniec dodaję warzywa. Farsz przekładam do ziemniaków, dodaję pozostałe składniki oraz żółtka jajek. Doprawiam. Na końcu masę ziemniaczaną łączę z ubitą pianą z białek.

4. Gotową przekładam do kokilek wysmarowanych tłuszczem i obsypanych bułką tartą. Piekę ok. 30 minut w 180°C do suchego patyczka. Podaję na zimno lub ciepło ze śmietaną lub sosem czosnkowym.

Przygotowanie 60 min. • Porcja 150 kcal • Koszt porcji 0,70 zł • Przepis na 10 porcji (kokilek).

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Bardziej wykwintna wersja tradycyjnej babki ziemniaczanej. Justyna Golarz z Dąbrowy

Justyna podpowiada : Jeśli nie mamy specjalnych kokilek do sufletów, możemy masę upiec w dowolnej dużej formie w piekarniku lub w prodiżu. Wtedy czas pieczenia może się wydłużyć do ok. godziny.

Więcej na temat:Justyna | koszt | przepis

Zobacz również

  • Skład na 4 porcje: ● 500 g dyni ● 350 g ziemniaków ● 1/2 pęczka pietruszki ● 2 jaja ● łyżka mąki ziemniaczanej ● 30 g pestek dyni ● 150 ml gęstej śmietany ● 150 g gęstego jogurtu ● sok i... więcej

Wasze komentarze: 1,

przeczytane przez: 12 osób Dodaj komentarz
dana

~dana -

Muszę wypróbować.