Reklama
  • Piątek, 28 sierpnia 2015 (13:05)

    Spaghetti bolognese z oscypkiem

Składniki: 30 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, cebula, ząbek czosnku, mała marchew, 2 łyżki oleju, puszka pomidorów bez skórki, 1/2 łyżeczki oregano, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/3 łyżeczki papryki ostrej, 30 dag makaronu spaghetti (durum), mały oscypek, natka pietruszki do dekoracji, sól i pieprz

1. Cebulę kroję w kostkę, czosnek siekam. Marchew ścieram na tarce o małych oczkach. Na oleju szklę cebulę i czosnek, dodaję marchew, mieszam i duszę 3-4 min. Dodaję mięso, podsmażam, aż się zrumieni.

2. Pomidory wraz z oregano, solą i paprykami miksuję na gęsty sos. Zalewam nim mięso, gotuję 10 min na małym ogniu. Doprawiam pieprzem i solą.

Reklama

3. W tym czasie gotuję makaron (ok. 8 min), odcedzam. Oscypek ścieram na tarce o dużych oczkach. Makaron nakładam na talerze, polewam go sosem, następnie posypuję startym oscypkiem i dekoruję posiekaną natką pietruszki.

Przygotowanie 25 min • Porcja 240 kcal • Przepis na 2-3 porcje.

Tylko ok. 1,60 zł za porcję.

Zobacz również

  • Składniki na 3-4 porcje: 60 dag ziemniaków, 1 duży burak (ugotowany lub upieczony), 2 średnie cebule, 1 mała cukinia, 1 ząbek czosnku, 2 jajka, 3-4 czubate łyżki mąki pszennej, 2 łyżki posiekanej... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.