Reklama
  • Czwartek, 12 listopada 2015 (13:00)

    Ślimaki z kiełbasek z piure ziemniaczano-selerowym

Składniki: na 4 porcje: 2 czerwone cebule, 2 białe cebule, 50 dag selera, 40 dag ziemniaków, 10 dag masła, 20 dag boczku wędzonego, 80 dag kiełbasy grillowej, 2 łyżki oleju roślinnego, 10 dag przecieru pomidorowego, kminek, szklanka ciemnego piwa, 6 gałązek tymianku, sól, pieprz.

Reklama

Kiełbaski zwiń i zepnij patyczkiem do szaszłyków. Na patelni rozgrzej olej i przyrumień na nim z obu stron ślimaczki z kiełbasy. Następnie wyjmij i przełóż do brytfanny.

Na patelnię wrzuć pokrojony boczek. Podsmaż i dodaj pokrojone cebule. Wlej przecier, wsyp kminek i całość zalej piwem. Dopraw tymiankiem i zagotuj.

Na ułożone w brytfannie podsmażone kiełbaski wyłóż masę pomidorową. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Przed podaniem posyp danie świeżymi listkami tymianku. Podawaj z piure warzywnym.

Piure selerowo-ziemniaczane

Seler i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej połowę masła i podsmaż warzywa. Całość dopraw solą i pieprzem. Wlej wodę i zagotuj. Ugotowane ziemniaki i seler odcedź, połącz z resztą masła i rozgnieć na gładką masę.

Na żywo
Więcej na temat:piure | seler | z | ślimaki

Zobacz również

  • Gołąbki z pęczakiem i sosem pomidorowym

    Składniki: główka kapusty, 1 kg mięsa mielonego, duża cebula, 1 i 1/2 szkl. kaszy pęczak, jajko, łyżeczka suszonego lubczyku, łyżka natki pietruszki, 1/2 l bulionu warzywnego, mały słoiczek... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.