Reklama
  • Środa, 3 lipca 2013 (10:07)

    Serowe kulki

SKŁADNIKI: (4 porcje) CIASTO: 25 dag twarogu, 1 łyżka masła, 1 jajko, szczypta soli, 30 dag mąki, 100 ml mleka.

Reklama

FARSZ i WYKOŃCZENIE: 25 dużych truskawek, 10 dag bułki tartej, 7 dag zmielonych orzechów włoskich, sól, 8 dag masła, cukier puder, 40 dag śmietany.

Przygotowanie:

Twaróg przeciśnij przez praskę do ziemniaków i utrzyj z masłem, jajkiem i szczyptą soli. Dodaj mąkę i mleko. Zagnieć gładkie ciasto, zawiń je w folię spożywczą i odłóż do lodówki na 30 min.

Truskawki umyj, pozbaw szypułek i osusz. Zmielone orzechy i bułkę tartą podpraż lekko na patelni. Ciasto wyjmij z folii i podziel na 24-25 kawałków. Z każdego zrób płaski krążek, ułóż na środku truskawkę i zawiń.

W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Wrzucaj kulki i gotuj ok. 6 min od wypłynięcia. Odcedź i obtocz w orzechach i bułce tartej. Rozłóż na talerze, po 6 sztuk na porcję.

Na patelni roztop masło. Każdą porcję skrop masłem i obsyp odrobiną cukru pudru. l Podawaj z kleksem śmietany. Najlepsza będzie kwaśna.

Czas przygotowania: 45 minut. 410 kcal/1 porcja.

Tele Tydzień

Zobacz również

  • Dyniowe kopytka z bakaliami

    Składniki: 70 dag ugotowanych ziemniaków, 30 dag dyni, około 40 dag mąki, szczypta soli, jajko. Omasta bakaliowa: 0,5 kostki masła, 1/3 szklanki orzechów włoskich, 1/3 szklanki rodzynek, łyżka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.